Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори? Разберете сега.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори?

Шофьорските навици, а не дефект на акумулатора, често са причина за отказ на батерията.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори проветете

С тази статия, ние от Дин Акумулатори Пловдив ще се постараем да разкрием най-честите причини за дефект на автомобилните батерии или казано на кратко – акумулатори.

Немски производител на луксозни автомобили разкрива, че от 400 автомобилни акумулатора, върнати в гаранция, 200 работят добре и нямат проблем.

Ниският заряд и разслояването с киселина са най-честите причини за очевидния отказ. Производителят на автомобили казва, че проблемът е по-често срещан при големите луксозни автомобили, предлагащи допълнителни допълнителни опции, отколкото при по-основните модели.

В Япония повредата на батерията е най-голямото оплакване сред собствениците на нови автомобили.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори в зависимост от

Средната кола се кара само 13 км (8 мили) на ден и най-вече в задръстен град. В резултат на това батериите никога няма да се заредят напълно и се получава сулфатиране.

Батериите в японските автомобили са малки и осигуряват само достатъчно мощност, за да въртят двигателя и да изпълняват някои елементарни функции.

Северна Америка може да бъде защитена от тези проблеми с батерията, отчасти поради шофирането на дълги разстояния.

Добрата производителност на батерията е важна, защото проблемите по време на гаранционния период омрачават удовлетвореността на клиентите.

Всяко изискване за обслужване през това време се записва и броят се публикува в търговските списания. Тези данни представляват голям интерес сред бъдещите купувачи на автомобили по целия свят.

Неизправността на батерията рядко се причинява от фабричен дефект; Шофьорските навици са по-често срещаните виновници.

Тежката мощност на аксесоарите при шофиране на кратко разстояние предотвратява периодично напълно наситено зареждане, което е толкова важно за дълголетието на оловно-киселинна батерия.

Според водещ европейски производител на автомобилни акумулатори фабричните дефекти възлизат на по-малко от 7 процента.

Батерията остава слаба връзка и повредите на 1,95 милиона автомобила шест години или по-малко са както следва:

52% батерия
15% спукана гума
8% двигател
7% колела
7% впръскване на гориво
6% отопление и охлаждане
6% горивна система

Повреда поради батерията остава причина номер едно.

* Източник ADAC 2008 за 2007 година

Кислотна стратификация, проблем с луксозните автомобили
Честа причина за повреда на батерията е разслояването на киселини.

Електролитът на стратифицираната батерия се концентрира на дъното, причинявайки горната половина на клетката да е бедна на киселини.

Този ефект е подобен на чаша кафе, в която захарта се събира на дъното, когато сервитьорката забрави да донесе лъжицата за разбъркване. Батериите са склонни да се разслояват, ако се държат с ниско зареждане (под 80%) и никога нямат възможност да получат пълно зареждане.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори 12v

Шофирането на къси разстояния по време на движение на чистачките и електрическите нагреватели допринася за това.

Кислотното разслояване намалява цялостната работа на батерията.

Фигура 1 илюстрира нормална батерия, в която киселината е равномерно разпределена отгоре надолу. Тази батерия осигурява добра производителност, тъй като правилната концентрация на киселина заобикаля плочите.

Фигура 2 показва стратифицирана батерия, в която концентрацията на киселина е лека отгоре и тежка отдолу. Леката киселина ограничава активирането на плочата, насърчава корозията и намалява производителността.

Високата концентрация на киселина в дъното, от друга страна, изкуствено повишава напрежението в отворената верига. Батерията изглежда напълно заредена, но осигурява ниска CCA. Високата концентрация на киселина също насърчава сулфатирането и допълнително намалява и без това ниската проводимост. Ако не бъде отметнато, такова състояние в крайна сметка ще доведе до повреда на батерията.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори
Фигура 1: Нормална батерия – акумулатор


Киселината се разпределя еднакво отгоре надолу в клетката и осигурява максимална CCA и капацитет.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори
Фигура 2: Стратифицирана батерия – акумулатор

Концентрацията на киселина е лека отгоре и тежка отдолу. Високата концентрация на киселина изкуствено повишава напрежението в отворена верига. Батерията изглежда напълно заредена, но има ниска CCA. Прекомерната концентрация на киселина предизвиква сулфатиране в долната половина на плочите.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори?

Оставянето на акумулатора да почива няколко дни, прилагането на разтърсващо движение или преобръщането на уреда има тенденция да коригира проблема.

Зарядното зареждане, чрез което 12-волтовата батерия се довежда до 16 волта за един до два часа, също обръща стратификацията на киселината. Зареждането с топинг също намалява сулфатирането, причинено от висока концентрация на киселина.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори

Необходимо е внимателно внимание, за да се предотврати нагряването на батерията и загубата на излишен електролит чрез газообразно отделяне на водород.

Винаги зареждайте батерията в добре проветриво помещение. Натрупването на водороден газ може да доведе до експлозия. Водородът е без мирис и може да бъде открит само с измервателни уреди.

Предизвикателството на тестването на батерията

През последните 20 години тестването на батериите изоставаше от другите технологии. Причината: батерията е много трудно да се тества животно, като не се прилага пълно зареждане, разреждане и презареждане.

Батерията се държи подобно на нас, хората. Все още не знаем защо се представяме по-добре в определени дни от други.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори?

Дори използвайки високо прецизно оборудване за зареждане и разреждане, оловните акумулаторни батерии произвеждат смущаващи колебания в капацитета при повтарящи се измервания. За да демонстрира вариациите, Cadex тества 91 автомобилни батерии с различни нива на производителност (Фигура 3).

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори
Капацитетът на 91 автомобилни батерии, измерен с конвенционален метод за разреждане, показва колебания от +/- 15%.

От самото начало тестерите за натоварване са стандартният метод за тестване на автомобилните акумулатори. 1992 г. ни донесе AC проводимост, метод, който опрости тестването на батерията. Сега експериментираме с многомоделна електрохимична импедансна спектроскопия (EIS) в преносима версия на достъпна цена.

Получаването на бърза и надеждна оценка на повредена батерия е трудно.

Повечето използвани тестери за батерии отчитат само усилватели на студено манипулиране (CCA) и отчитане на напрежението.

Капацитетът, най-важното измерване на батерията, не е наличен. Въпреки че самото четене на CCA е относително просто, измерването на капацитета е много сложно и инструментите, предлагащи тази функция, са скъпи.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори

Spectro CA-12 на Cadex Electronics е първият от поредица тестери от висок клас батерии, способни да измерват капацитет, CCA и състояние на зареждане (SoC) в един неинвазивен тест.

Технологията се основава на многомоделна електрохимична импедансна спектроскопия (EIS). Системата инжектира 24 честоти на възбуждане, вариращи от 20 до 2000 херца.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори?

Синусоидалните сигнали се регулират при 10mV / клетка, за да останат в напрежението на термичната батерия на оловната киселина. По този начин се постигат стабилни показания за малки и големи батерии.

По време на 30-секундния тест са завършени над 40 милиона транзакции. Патентован алгоритъм анализира данните и крайните резултати се показват в капацитет, CCA и състояние на зареждане.

EIS е много сложен и доскоро изискваше специални компютри и скъпо лабораторно оборудване, да не говорим за химици и инженери, които да интерпретират показанията. Хардуерът на пълна EIS система обикновено се монтира на стелажи и инсталацията възлиза на десетки хиляди долари.

Трудният избор

Никой тестер на батерията не решава всички проблеми. Тестерите за входно ниво са с ниска цена, лесни за използване и способни да обслужват широк спектър от батерии.

Тези устройства обаче предоставят само груба индикация за състоянието на батерията. Лабораторен тест в Cadex показва, че тестерът на батерията, базиран на EIS, е четири пъти по-точен при откриване на слаби батерии от променливостта на променлив ток.

Конвенционалните тестери често грешно преценяват батерията поради ниско състояние на зареждане. Много батерии се сменят, когато е трябвало да бъдат презаредени, докато други получават чиста здравна сметка, когато е трябвало да бъдат заменени.

Стратификацията на киселините е трудна за измерване, дори с технологията EIS. Неинвазивните тестери просто правят моментна снимка, осредняват измерванията и изплюват резултатите. Стратифицираните батерии са склонни да показват по-високи показания за заряда поради повишено напрежение.

Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори?

При предварителните тестове, Spectro CA-12 също показва малко по-високи показатели на CCA и капацитет от нормалното. След като оставите батерията да си почине, капацитетът има тенденция да се нормализира.

Това може да се дължи на дифузионни ефекти в стратифицирания в резултат на почивка. Налична е малко информация за това колко дълго стратифицираната батерия трябва да почива, за да подобри състоянието, освен да се отбележи, че по-високите температури ще ускорят процеса на дифузия.

В идеалния случай тестерът на батерията трябва да посочва нивото на разслояване на киселината; Сулфатиране, повърхностен заряд и други подобни състояния и покажете как да коригирате проблема. Тази функция все още не е възможна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *