Какво причинява повреда на автомобилните акумулатори? Разберете сега.

akumulatori plovdiv

Шофьорските навици, а не дефект на батерията, често са причина за отказ на батерията.

С тази статия, ние от Дин Акумулатори ЕООД Пловдив ще се постараем да разкрием най-честите причини за дефект на автомобилните батерии или казано на кратко – акумулатори.

Немски производител на луксозни автомобили разкрива, че от 400 автомобилни акумулатора, върнати в гаранция, 200 работят добре и нямат проблем. Ниският заряд и разслояването с киселина са най-честите причини за очевидния отказ. Производителят на автомобили казва, че проблемът е по-често срещан при големите луксозни автомобили, предлагащи допълнителни допълнителни опции, отколкото при по-основните модели.

В Япония повредата на батерията е най-голямото оплакване сред собствениците на нови автомобили. Средната кола се кара само 13 км (8 мили) на ден и най-вече в задръстен град. В резултат на това батериите никога няма да се заредят напълно и се получава сулфатиране. Батериите в японските автомобили са малки и осигуряват само достатъчно мощност, за да въртят двигателя и да изпълняват някои елементарни функции. Северна Америка може да бъде защитена от тези проблеми с батерията, отчасти поради шофирането на дълги разстояния.

Добрата производителност на батерията е важна, защото проблемите по време на гаранционния период омрачават удовлетвореността на клиентите. Всяко изискване за обслужване през това време се записва и броят се публикува в търговските списания. Тези данни представляват голям интерес сред бъдещите купувачи на автомобили по целия свят.

Неизправността на батерията рядко се причинява от фабричен дефект; Шофьорските навици са по-често срещаните виновници. Тежката мощност на аксесоарите при шофиране на кратко разстояние предотвратява периодично напълно наситено зареждане, което е толкова важно за дълголетието на оловно-киселинна батерия. Според водещ европейски производител на автомобилни акумулатори фабричните дефекти възлизат на по-малко от 7 процента.

Батерията остава слаба връзка и повредите на 1,95 милиона автомобила шест години или по-малко са както следва:

52% батерия
15% спукана гума
8% двигател
7% колела
7% впръскване на гориво
6% отопление и охлаждане
6% горивна система

Повреда поради батерията остава причина номер едно.

* Източник ADAC 2008 за 2007 година

Кислотна стратификация, проблем с луксозните автомобили
Честа причина за повреда на батерията е разслояването на киселини. Електролитът на стратифицираната батерия се концентрира на дъното, причинявайки горната половина на клетката да е бедна на киселини. Този ефект е подобен на чаша кафе, в която захарта се събира на дъното, когато сервитьорката забрави да донесе лъжицата за разбъркване. Батериите са склонни да се разслояват, ако се държат с ниско зареждане (под 80%) и никога нямат възможност да получат пълно зареждане. Шофирането на къси разстояния по време на движение на чистачките и електрическите нагреватели допринася за това. Кислотното разслояване намалява цялостната работа на батерията.

Фигура 1 илюстрира нормална батерия, в която киселината е равномерно разпределена отгоре надолу. Тази батерия осигурява добра производителност, тъй като правилната концентрация на киселина заобикаля плочите. Фигура 2 показва стратифицирана батерия, в която концентрацията на киселина е лека отгоре и тежка отдолу. Леката киселина ограничава активирането на плочата, насърчава корозията и намалява производителността. Високата концентрация на киселина в дъното, от друга страна, изкуствено повишава напрежението в отворената верига. Батерията изглежда напълно заредена, но осигурява ниска CCA. Високата концентрация на киселина също насърчава сулфатирането и допълнително намалява и без това ниската проводимост. Ако не бъде отметнато, такова състояние в крайна сметка ще доведе до повреда на батерията.

parttwo 42ba
Фигура 1: Нормална батерия – акумулатор


Киселината се разпределя еднакво отгоре надолу в клетката и осигурява максимална CCA и капацитет.

parttwo 42bb
Фигура 2: Стратифицирана батерия – акумулатор

Концентрацията на киселина е лека отгоре и тежка отдолу. Високата концентрация на киселина изкуствено повишава напрежението в отворена верига. Батерията изглежда напълно заредена, но има ниска CCA. Прекомерната концентрация на киселина предизвиква сулфатиране в долната половина на плочите.

Оставянето на акумулатора да почива няколко дни, прилагането на разтърсващо движение или преобръщането на уреда има тенденция да коригира проблема. Зарядното зареждане, чрез което 12-волтовата батерия се довежда до 16 волта за един до два часа, също обръща стратификацията на киселината. Зареждането с топинг също намалява сулфатирането, причинено от висока концентрация на киселина.

Необходимо е внимателно внимание, за да се предотврати нагряването на батерията и загубата на излишен електролит чрез газообразно отделяне на водород. Винаги зареждайте батерията в добре проветриво помещение. Натрупването на водороден газ може да доведе до експлозия. Водородът е без мирис и може да бъде открит само с измервателни уреди.

Предизвикателството на тестването на батерията

През последните 20 години тестването на батериите изоставаше от другите технологии. Причината: батерията е много трудно да се тества животно, като не се прилага пълно зареждане, разреждане и презареждане. Батерията се държи подобно на нас, хората. Все още не знаем защо се представяме по-добре в определени дни от други.

Дори използвайки високо прецизно оборудване за зареждане и разреждане, оловните акумулаторни батерии произвеждат смущаващи колебания в капацитета при повтарящи се измервания. За да демонстрира вариациите, Cadex тества 91 автомобилни батерии с различни нива на производителност (Фигура 3).

parttwo 42bc
Капацитетът на 91 автомобилни батерии, измерен с конвенционален метод за разреждане, показва колебания от +/- 15%.

От самото начало тестерите за натоварване са стандартният метод за тестване на автомобилните акумулатори. 1992 г. ни донесе AC проводимост, метод, който опрости тестването на батерията. Сега експериментираме с многомоделна електрохимична импедансна спектроскопия (EIS) в преносима версия на достъпна цена.

Получаването на бърза и надеждна оценка на повредена батерия е трудно. Повечето използвани тестери за батерии отчитат само усилватели на студено манипулиране (CCA) и отчитане на напрежението. Капацитетът, най-важното измерване на батерията, не е наличен. Въпреки че самото четене на CCA е относително просто, измерването на капацитета е много сложно и инструментите, предлагащи тази функция, са скъпи.

Spectro CA-12 на Cadex Electronics е първият от поредица тестери от висок клас батерии, способни да измерват капацитет, CCA и състояние на зареждане (SoC) в един неинвазивен тест. Технологията се основава на многомоделна електрохимична импедансна спектроскопия (EIS). Системата инжектира 24 честоти на възбуждане, вариращи от 20 до 2000 херца. Синусоидалните сигнали се регулират при 10mV / клетка, за да останат в напрежението на термичната батерия на оловната киселина. По този начин се постигат стабилни показания за малки и големи батерии.

По време на 30-секундния тест са завършени над 40 милиона транзакции. Патентован алгоритъм анализира данните и крайните резултати се показват в капацитет, CCA и състояние на зареждане.

EIS е много сложен и доскоро изискваше специални компютри и скъпо лабораторно оборудване, да не говорим за химици и инженери, които да интерпретират показанията. Хардуерът на пълна EIS система обикновено се монтира на стелажи и инсталацията възлиза на десетки хиляди долари.

Трудният избор

Никой тестер на батерията не решава всички проблеми. Тестерите за входно ниво са с ниска цена, лесни за използване и способни да обслужват широк спектър от батерии. Тези устройства обаче предоставят само груба индикация за състоянието на батерията. Лабораторен тест в Cadex показва, че тестерът на батерията, базиран на EIS, е четири пъти по-точен при откриване на слаби батерии от променливостта на променлив ток. Конвенционалните тестери често грешно преценяват батерията поради ниско състояние на зареждане. Много батерии се сменят, когато е трябвало да бъдат презаредени, докато други получават чиста здравна сметка, когато е трябвало да бъдат заменени.

Стратификацията на киселините е трудна за измерване, дори с технологията EIS. Неинвазивните тестери просто правят моментна снимка, осредняват измерванията и изплюват резултатите. Стратифицираните батерии са склонни да показват по-високи показания за заряда поради повишено напрежение. При предварителните тестове, Spectro CA-12 също показва малко по-високи показатели на CCA и капацитет от нормалното. След като оставите батерията да си почине, капацитетът има тенденция да се нормализира. Това може да се дължи на дифузионни ефекти в стратифицирания в резултат на почивка. Налична е малко информация за това колко дълго стратифицираната батерия трябва да почива, за да подобри състоянието, освен да се отбележи, че по-високите температури ще ускорят процеса на дифузия.

В идеалния случай тестерът на батерията трябва да посочва нивото на разслояване на киселината; Сулфатиране, повърхностен заряд и други подобни състояния и покажете как да коригирате проблема. Тази функция все още не е възможна. Правят се много изследвания за намиране на решение, което предлага по-пълна оценка на батерията, без да е необходимо пълно разреждане. След това знанията, придобити с оловни акумулаторни батерии, могат да бъдат приложени към други акумулаторни системи, като тягови, военни, морски, авиационни и стационарни батерии.

Ние от ДинАкуумлатори ЕООД Пловдив можем да направим проверка на Вашия акумулатор в магазина ни в гр. Пловдив на ул. Скопие 59.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС СЕГА >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button