Любопитни факти за акумулаторите и автомобилите 6

Любопитни факти за акумулаторите

Любопитни факти за акумулаторите

В общи линии не изискват кой знае какви умения, за да обслужите или замерите един акумулатор.

Но ще се спра на няколко съвета :

Любопитни факти за акумулаторите и автомобилите 6

1. Проверявайте развеждането на автомобила си поне веднъж на 6 месеца със мултицет, генератора на превозното средство трябва да зарежда акумулатора минимум 13,80 V със консумация (фарове, парно, климатик) при средни обороти на двигателя
И 14.40 V без консуматори на тихи обороти.

2. Второ връзките на клемите не бива да са корозирали или да имат окис , така съпротивлението е по-голямо и генератора не може коректно да зареди вашия акумулатор.

3. Трето редовно сменяйте ремъка и отбояжната ролка на генератора една от най честите дефекти е износен ремък или износена ролка.

4. Не подценявайте стартера на автомобила си , той дефакто работи на късо съединение и е един от най-значимите консуматори на мощност от акумулатора ви . Чести дефекти износване на четките на стартера и окъсяване в колектора на ротора на стартера.

5. Утечка, тя е доста коварна. Може да има безброй причини за нея, някои причини за банални за редица автомобили, повредени бутони на аварии ни светлини, или различни модули за електрониката на автомобила.

6. И нещо от практиката:
Не стартирайте двигателя на автомобила с пуснати светлини.
Не палете с включено радио в колата, тези консуматори донатоварват вашия акумулатор и съкращават живота му.

Първият Акумулатор: Първият прототип на акумулатор е създаден от Алесандро Волта през 1800 г. Този примитивен акумулатор, наречен „волтаична купел“, използваше цинкови и сребърни електроди, потопени във водна разтворена киселина.

Бензинов Акумулатор: През 1920 г. инженерът Томас Мидледич измисля първият бензинов акумулатор, който е предшественик на съвременните автомобилни акумулатори. Този тип акумулатор обаче не се наложи в практиката.

Любопитни факти за акумулаторите и автомобилите технология

AGM Технология: AGM (Absorbent Glass Mat) технологията за акумулатори е въведена през 1985 г. Тя използва стъклени влакна, за да абсорбират електролита, което подобрява стабилността и намалява риска от изтичане.

Литиево-йонни Акумулатори: Литиево-йонните акумулатори са широко използвани в модерните електронни устройства, поради високата им енергийна плътност и лекота. Те също така се използват в електрическите автомобили.

Електрически Автомобили: Развитието на електрическите автомобили довежда до иновации в областта на акумулаторите. Съвременните електрически автомобили използват напреднали литиево-йонни акумулатори за по-дълъг обхват и по-кратко време за зареждане.

Ефект на САМОРАЗРЕШВАНЕ: Всеки акумулатор има тенденцията да се саморазрежда с времето. Този процес става дори при неизползване и може да бъде влияние от различни фактори, включително температурата и конструкцията на акумулатора.

Тежест: Акумулаторът с най-голяма тежест е Nickel Iron (NiFe), който е известен със своята изключителна издръжливост, но рядко се използва в автомобилната индустрия поради високата си тегло.

Рециклиране: Повечето акумулатори могат да бъдат рециклирани. Процесът на рециклиране налага възстановяване на металите от акумулаторите, като олово, което намалява екологичните негативни въздействия.

Те се използват в различни приложения, включително в технологията за стартиране-стоп на автомобилите. За тях има цяла категория в онлайн магазина ни,

Първите Електрически Автомобили:

Първият електрически автомобил е създаден още през 1837 г. от роботик електрик на име Томас Дейвънпорт. Той използвал постоянни магнити за задвижване на малко електрическо превозно средство.

Акумулатори в Автомобилите:

Първите акумулатори за автомобили бяха въведени през 1920 г. и замениха по-ранните ръчно зареждани батерии. Това предостави на автомобилите по-голяма надеждност и лесно стартиране.

Най-Големият Производител на Акумулатори:

Китай е най-големият световен производител на акумулатори. През 2021 г. страната е отговорна за над 70% от световното производство на акумулатори.

Първата Масово Произвеждана Хибридна Кола:

Toyota Prius, пусната на пазара през 1997 г., беше първата масово произвеждана хибридна кола. Тя комбинира вътрешно горивен двигател и електричен мотор.

Акумулаторите в Космоса:

Специализирани акумулатори за космически превозни средства, наречени космически батерии, са използвани в космически мисии, включително на Луната и Марс.

Най-Бързите Електрически Автомобили:

Любопитни факти за акумулаторите и автомобилите 6.

Тесла Roadster е един от най-бързите електрически автомобили, който може да ускори от 0 до 60 мили в час (0-97 км/ч) за по-малко от 1,9 секунди.

Акумулаторите могат да бъдат рециклирани с висока степен на ефективност. Процесът на рециклиране включва извличане на ценни материали като свинец, пластмаса и киселини.

Любопитни факти за акумулаторите и автомобилите 6.

Интелигентни Акумулатори:

Съвременните автомобилни акумулатори често са оборудвани с технология за управление на батерията (BMS), която контролира зарядното и разрядното състояние, подобрявайки ефективността и продължителността на живота им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *