Историята за изобретяването на акумулаторната батерия

магазин за акумулатори

Историята за изобретяването на акумулаторната батерия Изобретяването на акумулиращия ефект е най-важнито и значимо изобретение в областта на електротехниката.

 Алесандро Джузепе Антонио Анастасио Волта (1745–1827), физика от Италия . Един от основателите на теорията на електричеството,той поставя плочи с цинк и мед в киселина, за да получи непрекъснат електрически ток.

Историята за изобретяването на акумулаторната батерия ИСТОРИЯ

Алесандро Волта дава име на изобретението си „електрически орган“. Първият химически източник на ток, базиран на медно-цинкова двойка електроди („волтов полюс“ или „волтова батерия“).

През 1802 г. физика Йохан Ритер (1776-1810) изобретява суха галванична клетка, а през 1803 г. електрическа акумулаторна батерия.

През далечната 1854 г. германският военен лекар Вилхелм Синстеден описва следния ефект: когато ток се пропуска през оловни електроди, потопени в разредена сярна киселина, положителният електрод е покрит с оловен диоксид PbO2, докато отрицателният електрод не е подложен на никакви промени. 

Ако тогава такъв елемент беше късо съединен, спирайки преминаването на ток през него от постоянен източник, тогава в него се появи постоянен ток, който се открива, докато целият оловен диоксид се разтвори в киселината. 

Така Зинстеден се доближи до създаването на батерия, но не направи никакви практически заключения от наблюдението си.

Само пет години по-късно, през 1859 г., френският физик Гастон Плантес лучайно прави същото откритие и построява първата по рода си оловно-киселинна батерия. 

Това постави началото на технологията на батериите.

Акумулаторът Планте се състои от две еднакви оловни плочи, навити на дървен цилиндър. Те бяха разделени един от друг с подложка от плат. 

Така подреденото устройство се поставя в съд с подкиселена вода и се свързва с електрическа батерия. 

Историята за изобретяването на акумулаторната батерия в годините

Няколко часа по-късно, чрез изключване на батерията, беше възможно да се отстрани достатъчно силен ток от батерията, който поддържаше постоянната си стойност за известно време.

Значителен недостатък на батерията Планте беше нейният малък капацитет – той се разреждаше твърде бързо. Историята за изобретяването на акумулаторната батерия

Скоро Планте забеляза, че капацитетът може да бъде увеличен чрез специална повърхностна подготовка на оловни плочи, които трябва да бъдат възможно най-порести. 

За да постигне това, Планте разреди заредена батерия и след това отново премина през нея, но в обратна посока. 

Този процес на формиране на плочите се повтаря многократно за период от около 500 часа и има за цел да увеличи слоя оловен оксид на двете плочи.

Историята за изобретяването на акумулаторната батерия
Историята за изобретяването на акумулаторната батерия 4

До изобретяването на динамото батериите не представляват особен интерес за електроинженерите, но когато стана възможно лесно и бързо да ги зареждате с генератор, батериите станаха широко разпространени.

В началото на 20-ти век Томас Едисон се зае с подобряването на батерията, който искаше да я направи по-подходяща за нуждите на транспорта. 

В резултат на това бяха създадени никел-железни батерии с електролит под формата на разяждащ калий. 

През 1903 г. започва производството на нови преносими батерии, които се използват широко в транспорта, електроцентралите и малките кораби.

Отначало корпусите на батериите бяха дървени, после абаносови. Акумулаторните батерии са оформени от няколко клетки, всяка от които има работно напрежение от около 2,2 волта. 

За шест волтови батерии в един случай три клетки бяха свързани последователно, за 12 волта – шест, за 24 волта – дванадесет.

За леките автомобили 6-волтовата електрическа система е често срещана в продължение на почти половин век и едва през 50-те години има масивен превключвател на 12 волта.

Историята за изобретяването на акумулаторната батерия

 Калъфите от ебонитови батерии с мостове, стърчащи или изпълнени с мастика между клетките, постепенно отстъпват място на по-лекия и издръжлив полипропилен. 

Австрийската компания Baren е пионер в използването на синтетични материали за кутии за батерии през 1941 г., а американската компания Johnson Controls започва да използва полипропилен в средата на 60-те години. Историята за изобретяването на акумулаторната батерия

Има и други промени в дизайна на оловно-киселинните батерии, които се отразяват на техните параметри и експлоатационен живот. Именно Johnson Controls са създателите на ново поколение акумулатори AGM и EFB . Тях , ще ги намерите при нас :

Източник : Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *