Гелов Акумулатор Какво е 12V

Гелов Акумулатор

Гелов Акумулатор са вид оловно-киселинна батерия.

Какво означава това? Оловно-киселинни батерии

По-голямата част от батериите, използвани за захранване на превозни средства, кемпери, лодки и т.н., са оловно-киселинни батерии.

Наричат ​​се така, защото имат оловни плочи и киселинен разтвор вътре в тях. Те могат да съхраняват заряд и да доставят енергия поради химическата реакция между оловото и киселината.

„Традиционни“ или „нормални“ оловно-киселинни батерии
Традиционните оловно-киселинни батерии, които се използват от много години и все още са най-разпространеният вид днес, имат следните характеристики:

Вътре в корпуса на батерията те имат оловни пластини, заобиколени от течен течен електролит (направен от сярна киселина и дестилирана вода).

Течният електролит се движи свободно около корпуса и именно контактът между електролита и оловните пластини по време на процеса на зареждане или разреждане позволява протичането на химичните реакции за зареждане/разреждане.

Какво е Гелов Акумулатор дефакто

Както всички оловно-киселинни батерии, гел батериите имат оловни плочи с електролит (разтвор на дестилирана вода и сярна киселина) в контакт с оловните плочи.

Разликата е, че електролитът не е в течна, течна форма.

По-скоро електролитът е направен със силициев диоксид. И така електролитът се превръща в гъста желеподобна субстанция, която е относително неподвижна, а не свободно течаща.

С други думи, като гел. Оттам и името Гелов Акумулатор!

Гел батериите за свободното време са едни от най-подходящите за целите на свободното време, тъй като имат наистина дълбок цикъл.

Предимства на Гелов Акумулатор

Ако корпусът на традиционна наводнена оловно-киселинна батерия е повреден, всяко изтичане на киселина от батерията е много опасно.

Гел батериите не протичат, тъй като нямат течен електролит. Така че те са много по-безопасни.

Прочетете за  Новият Citroen C5 X

По-устойчив на вибрации
Нормално наводнените батерии не се справят добре с вибрациите, които се появяват широко във всяко превозно средство.

Гел батериите обаче са много по-добре оборудвани да поемат тези вибрации и удари.

Това е още една причина, поради която гел батериите издържат много по-дълго ( колко време издържат батериите за свободното време? ).

Справете се по-добре с висок разряд
Редовно наводнените батерии страдат и се повреждат, ако ги оставите да се разреждат твърде много.

Гелов Акумулатор

Правенето на това твърде често означава да играете бързо и разхлабено с живота на батерията. Техните естествени характеристики са подходящи за относително леки и редовни цикли на разреждане/зареждане.

Твърде голямото разреждане възпрепятства способността на батерията да съхранява заряд и да доставя енергия.

Гел батериите, от друга страна, са направени за дълбоко циклиране. Те ще се справят много по-добре с дълбоко разреждане и пак ще се заредят напълно.

Може да се монтира във всяка позиция
Инсталирайте гел батерия навсякъде и от всяка страна.

За разлика от наводнената батерия, няма свободно течаща киселина от батерията, която може да изтече.

Без изпарения Гелов Акумулатор
Тъй като електролитът е гелообразно вещество, не се произвеждат никакви изпарения.

Така че няма голяма нужда от вентилация и това допълнително подобрява способността на гел батериите да се използват почти навсякъде.

Защо са разработени гелови батерии?
Гел батериите са разработени, за да решат някои от основните слабости на традиционните Flooded батерии.

Традиционните наводнени батерии бяха твърде податливи на киселинно разслояване.

Това се случва, когато сярната киселина и дестилираната вода, които съставят електролита, не са добре смесени.

Химическите реакции, които позволяват на енергията да се съхранява и след това да се доставя от батерията, могат да възникнат само между оловни пластини и добре смесен електролит.

Прочетете за  Акумулатор за кемпер 59

Така че, когато електролитът не е добре смесен, батерията се влошава и ще се разгражда все повече, докато спре да работи напълно.

гелов акумулатор
Гелов Акумулатор са напълно устойчиви на този проблем. Това е така, защото електролитът, смесен със силициевия диоксид, не е в течна форма.

Той е под формата на гел и не може да се смеси лошо.

Нормално наводнените батерии също бяха твърде лесно повредени с времето от вибрациите на двигателя.

Вътрешният дизайн на гел батериите, механизмите и електролитът в гела се комбинират, за да ги направят по-устойчиви на вибрации.

И накрая, обикновените наводнени батерии са силно податливи на сулфатиране, което е причина номер 1 за смъртта на батерията. Сулфатацията е натрупването на оловен сулфат върху плочите на батерията.

Това се дължи на това, че батерията е прекалено разредена, оставена в разредено състояние твърде дълго и не е напълно заредена, когато е заредена.

Всичко това причинява образуването на повече кристали на оловен сулфат.

Тъй като гел батериите се справят по-добре с висок разряд, те са по-малко склонни към сулфатиране, макар и не напълно устойчиви.

Как да заредите гел батерии?
Е, за щастие, имаме цяла статия специално за зареждането на гел батерии .

Гелов Акумулатор срещу AGM батерии
Гелов Акумулатор и AGM батерии бяха разработени за решаване на гореспоменатите проблеми с традиционните Flooded батерии (въпреки че все още има някои добри, като тази батерия за свободното време Superbatt ).

И двете го правят в различна степен.

И двете попадат в категорията VRLA батерии (оловно-киселинни, регулирани с клапан).

Както знаем, гел батериите решават проблема чрез добавяне на силициев диоксид или пясък към електролита, което го прави относително неподвижен.

Прочетете за  Акумулатори Optima Мнения: Експертни и Потребителски Препоръки

AGM батериите решават проблема, като абсорбират електролита във фибростъкло. AGM означава Absorbed Glass Mat. С

ледователно електролитът не може да се смеси лошо, по начин, различен от разтвора на гел батерията.

И също така позволява повече място за оловни плочи.

Което позволява производството на повече химични реакции и следователно повече мощност. Техният вътрешен състав също е по-устойчив на вибрации.

Литиевите батерии за свободното време са дори по-добри за решаване на тези проблеми, всъщност те са по-добри във всяко отношение (и цената най-накрая падна).

Вижте кои са най-добрите литиеви батерии за свободното време .

Обобщавайки какво е гел батерия
Разгледахме основните свойства на тези батерии, за да отговорим на въпроса „Какво е гелова батерия?“.

Неговата основна характеристика и ключова разлика с обикновените Flooded батерии е, че неговият електролит е под формата на гел.

Това е така, защото електролитът е добавен към силициев диоксид, известен също като пясък. Резултатът е, че електролитът вече не е свободно течаща течност, което има няколко основни предимства…

Тези предимства също обсъдихме. Повишена безопасност, по-добра способност за справяне с изпускане, липса на изпарения и по-добра способност за справяне с вибрации.

Тези фактори и много други са причината Гелов Акумулатор да са много по-подходящи за приложение с дълбок цикъл, както и да са много по-дълготрайни от типичната оловно-киселинна (залята) батерия.

Накрая ги сравнихме с AGM батерии, които са разработени по подобни причини и имат някои подобни свойства и предимства.