Видове акумулатори за автомобилни

Видове акумулатори

Видове акумулатори за автомобилни – кой акумулатор да изберем

Съвременните автомобили се нуждаят от все повече енергия, решенията които се използват през последните години, ще ги разгледаме в тази статия.

Затова си струва да се запознаете с наличните модели батерии, за да изберете най-подходящия за вашия автомобил.

Разберете за различните видове акумулатори и вижте как работят.

С развитието на автомобилните технологии търсенето на по-ефективни батерии се увеличава, така че днес имаме възможност да избираме от няколко модела.

Батериите без поддръжка се превърнаха в нов стандарт, тъй като не изискват доливане на нивото на електролита чрез добавяне на дестилирана вода.

В този случай ниското ниво на изпаряване на водата е постигнато благодарение на плочи, направени от оловно-калциева сплав или оловно-калциеви и сребърни.

Корпусът и капака на акумулатора също е проектиран по такъв начин, че голяма част от водата се връща в течно състояние.

Друг аспект, влияещ върху избора на дълготрайни акумулатори, е над 70% увеличение на производството на автомобили със системата Start-Stop.

Прочетете за разликите между отделните батерии.

Оловно-киселинни акумулатори (SLA)

Конструкцията на оловно-киселинна батерия е разработена през 1859 г. и интересното е, че този модел все още се използва широко поради ниската си цена.

Единична клетка на оловно-киселинна батерия е направена от набор от плочи, които включват:

аноди от олово

електролит, което е приблизително 37% воден разтвор на сярна киселина с различни добавки. Най-често използваните SLA батерии без поддръжка се състоят от 6 клетки и имат номинално напрежение 12V. В автомобилната индустрия те се използват широко в почти всички видове превозни средства – от автомобили до мотоциклети.

Прочетете за  Акумулатор за i3 BMW 61219321815
https://www.youtube.com/watch?v=UvmpOrr_BsY&t=7s
Видове акумулатори (SLA)

Предимства на (SLA) акумулаторите : устойчивост на дълбоко разреждане и възможност за пълно възстановяване на първоначалните параметри чрез презареждане.

Недостатъци : рискът от сулфатиране, ако се запази частичен или пълен разряд и изискването за доливане на електролита.

Акумулаторна клетка ( акумулатор ) (GEL)  и Absorbed Glass Mat (AGM)

AGM и GEL батериите обикновено имат много сходни параметри, голяма механична устойчивост на вибрации, дълъг експлоатационен живот, ефективна регенерация след разреждане и бързо зареждане.

AGM батериите са направени от течен електролит, абсорбиран в сепаратор, изработен от стъклена подложка.

GEL батериите гел електролитите все още са водни разтвори на сярна киселина, но към тях се добавя желиращ агент.

Типът AGM е оптималното решение за бързото, но плитко потребление на ток, свързано със стартиране на двигателя, което се изисква при такива превозни средства като: линейки, полицейски коли, автобуси, таксиметрови автомобили, автомобили за логостока с много стартирания на двигателя.

Предимства на видове акумулатори AGM и GEL ерметичност, без поддръжка (не изискват постоянна поддръжка или попълване на електролит), устойчивост на вибрации и удари, възможност за работа в различни позиции.

Недостатъци на AGM и GEL видове акумулатори изискването за внимателно подбрани условия за зареждане. Техните клапани ще се отворят само при голямо увеличение на налягането, когато има силно обгазяване поради презареждане, което от своя страна ги излага на необратимо намаляване на капацитета им.

EFB / AFB / ECM видове акумулатори

EFB (Enhanced Flooded Battery), AFB (Advanced Flooded Battery) и ECM (Enhanced Cycling Mat)

Имат по-голям резервоар за електролит, изградени са от оловни, калциеви и калаени сплави, двустранни микрофибърни сепаратори от полиетилен и полиестер.

Прочетете за  Доставка на Акумулатори по Домовете 2

Благодарение на своята издръжливост EFB / AFB / ECM батериите ще изпълняват перфектно задачата си в автомобили със системата Start-Stop.

Предимства на EFB / AFB / ECM видове акумулатори.

Показват дори два пъти по-голяма циклична издръжливост, което се превръща в възможност за повече стартиране на двигателя, отколкото в случай на по-стари модели.

Недостатъци на EFB / AFB / ECM акумулатори те не са устойчиви на дълбоко разреждане, което намалява тяхната ефективност.

Това са най популярните видове акумулатори, предназначени за всички автомобили. Дали стари или ново и иновативни, всички видове, ще ги намерите при нас.

Дин Акумулатори Пловдив магазин и сервиз ул. Скопие 59

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *